Reklam
Reklam

Anadil kutsaldır, öğrenilebilir

Başbakan yardımcısı Beşir Atalay Habertürk ekranlarında yayınlanan Basın Kulübü'nde konuk oldu

Anadil kutsaldır, öğrenilebilir
Anadil kutsaldır, öğrenilebilir
Reklam

Habertürk Tv'de Nihal Bengisu Karaca, Belkıs Kılıçkaya, Ceyda Karan ve Selçuk Tepeli'nin hazırlayıp sunduğu 'Basın Kulübü'' programında Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye ve dünyanın sıcak gündemine dair son gelişmeleri değerlendirdi.

DİNK DAVASINDA MAHKEME KARARI

Basın Kulübünde Atalay, bu haftanın gündem konusu Dink Davasıyla ilgili şöyle konuştu:  Hrank Dink olayı hepimizi üzdü. Türkiye'nin demokrasisi, çok sesliliğine vurulmuş bir darbedir. 5 yıldır tartışılıyor. Kendi payıma karmaşık bir ortam görüyorum. 

Hiç bir dava bu duruma düşmemişti. Bir yandan yürüyen bir yargı var. Daha dava sonuçlanmamış. Kamoyu tatmin olunmadı. Herkesin farklı beklentileri vardı.

ATALAY: HÜKÜMET ÜSTÜNE DÜŞENİ YAPTI

Hükümet olarak bize düşen gereğini yerine getirmektir. Biz bize düşeni yaptık. İdarenin içinde güvenliğin içinde bu konuda ismi geçen herkes yargıya teslim edilmiştir. Bizim dönemimizde faili meçhul kalmamıştır. Dolasıyla yargının bileceği birşey. Bu kadar tartışmadan sonra görüyorum ki temizin kararıda zor.

Öte yandan dava sonucundan çoğu kişinin tatmin olmadığını vurgulayan Bakan Atalay, 'Hakimler biz örgüt olduğuna inansak bile yeterli delil olmadığı için birşey yapamayız' diyor. Bu nedenle de ''Yargı mensuplarının beyanatları oldukça enteresan'' diye konuştu.

''İNSANLAR TEPKİ GÖSTERİRKEN YANLIŞ HEDEFLER GÖSTERİYOR''
Türkiye çok değişti. 10 yıllık döneme bakarsanız Türkiye çok şey yaşadı ve değişti. Karanlık işler çevrimek zorlaştı.  Açık toplum olmak çok önemli bir özellik. Bir yerlerde birileri bir yanlışlık yaparsa açık toplumda bu gizli kalmaz.Dink davasından bundan sonrasını yargı yürüytecektir. Bunu hükümete mal etmek büyük yanlışlıktır. Bunu yapıyorsa da bahane oalrak kullanıyordur. Ak Parti statükonun savunucusu oldu gibi eleştirilere asla katılmamam. Ak Parti devrimci bir partidir.

ANADİLDE EĞİTİM

Kürt açılımı ve anadilde eğitim ya da kürtçenin seçmeli ders olarak öğretilmesi konularını da değerlendiren Atalay şöyle konuştu:

Kürt açılımı sürecini çalışmaya başlarken çok değişik görüşmeler yaptık. Her kesimin desteğini alalım diye. Bu görüşmelerde hep dil ön plana çıkıyordu.  Kürt sorununun arkasında terör problemi var. Bu nedenle bu kadar kolay değil.

Hiç bir yerde dilin kullanımıyla ilgili ya da öğrenmesiyle ilgili engeller kalmadı. Biz kendi dönemimizde inkar politikası yürütmedik.

Dilin öğretimi ayrı o dilin eğitimi ayrıdır. Devletin bir resmi dili birde eğitim dili vardır. Tamam milletin ana dili kutsaldır. Konuşulabilir, öğrenilebilir.

ATALAY:BDP ULUDERE'DE SİYASİ ŞOV YAPTI
Uludere'yi gerekeleriyle ortaya çıkarmayı arzuluyoruz. Soruşturmaların bitemesi lazım

Onların gönlünü alma anlamında ne gerekiyorsa yapacağız. BDP orada gidip siyasi şovlar yaptı. Millet onlara cenazelerimizi istismar ediyorsunuz' diye tepki gösterdi. Anamuhalefet partisini başkanını başkan olarak bile görmüyorum.

Biz çadıra gitmedik. Cenaze sahiplerinin odalarında ziyaret ettik. Çadırı o gün terk etmişlerdi. Kaymakamla ilgili olaya üzüldüklerinden dolayı. Onlarla irtibatımız devam ediyor. Ama muhalefet malaesef böyle şeyleri bile istismar ediyor.
 

27 NİSAN 2007 GECESİ YAŞANANLAR 
Ak Parti'nin kapatma süresini Beşir Atalay ilk kez şu sözlerle anlattı:

İlk duyduğumuzda hemen biraraya gelmeliyiz diye düşündük.

27 Nisan Bidirisi AK Parti'nin çizgisinin en önemli mihenk taşlarından biridir. Oldukça çetin bir yoldan geçiyoruz. Başbakanımızın bir ifadesi vardır ' dik durmak' diye. İşte dik durkmak böyle zamanalarda gereklidir.  Bu durumda ne yaparsın bir açıklama oluşturursun. Bir metin oluşturuldu.

Sabaha kadar çalışma yaptık. Eklemeler çıkarmalar düzenlemeler yaptık. Başkanala bir araya gelinecek o sabah Başbakan'da Kızılay Genel Kurulu'na katılacaktı. Sonra birlikte konuta geçtik. Çok kararlı çok emin adımlarla bizim en baştan beri tavrımız duruşumuz ve dik duruşumuz ve Türkiye'yi bu durumdan kurtarma düşüncemiz değişmedi.

Başbakanı karşıladık ve beraber resmi konuta geçtik. Kendi aramızda istişare yaptık.Hükümet Sözcümüzün metni okumasına karar verildi. Çok kararlı emin adımlarla baştan beri düşüncemiz tutumumuz dik duruş ve ülkeyi bunlardan kurtarmayı amaçladık. 

Başbakanlıkta açıklanmasını uygun bulduk ve bildiri orada açıklandı. Doğrusu Türkiye'yi de bu açıklama rahatlattı.  Çok önemki bir adım. Bu dönemdeki demokratikleşme süreci gerçekleşirken 27 Nisan AK Parti dönemindeki en antidemokratik gelişme Cumhurbaşkanlığı seçim süreci bazı partileri tasfiye etti. 

Diyelim ki o zaman ki iki parti üyesi meclise katılmadı. Hatta şunlar şunlar olursa katılırız dedi. Bu süreç onları tasfiye etti. Orda bir anayasa mahkemesinde bir süreç yaşandı. 

Bir iktidar partisi kendini 1 oyla kurtardı. Bizim partiye açılan kapatma davasında anayasa açıklamasıyla 23. parlemento döneminde anayasa çalışması yapılamadı.  Süreç siyaset kurumunun ve vatandaşların özgüvenini artırdı.

Reklam
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR X
Bursa'da Akbank desteğiyle E-Ticaret Fırtınası esti
Bursa'da Akbank desteğiyle E-Ticaret Fırtınası esti
Çin-ABD rekabeti Ay’a kadar uzandı
Çin-ABD rekabeti Ay’a kadar uzandı