EKODER öncülüğünde Gemlik Belediye Düğün Salonu’nda bir araya gelen 62 sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, ortak basın açıklaması yapıp, söz konusu yatırıma ÇED raporu verilmesine tepki gösterdi. Çeşitli afiş, broşür ve pankartlar açan STK temsilcileri, başta Şehircilik ve Çevre Bakanlığı olmak üzere ÇED raporuna onay veren tüm kişi ve kurumları göreve çağırdı. STK temsilcileri, bu tehlikeli oyunu kamuoyunun gündemine taşıyan ve ÇED raporuna olumsuz cevap veren Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ile Maden Tetkik Arama Enstitüsüne teşekkür etti.
EKODER Başkanı Arca Atay, sivil girişim inisiyatifi adına gerçekleştirdikleri toplantıyı siyasi partileri de kapsayacak şekilde genişleteceklerini söyledi. Gemlik Gübre Sanayii’nin 2008 yılında yapmayı planladığı termik santral teşebbüsünün de kamuoyunun büyük tepkisi üzerine püskürtüldüğünü hatırlatan Arca Atay, 142 tankta 218 bin 350 metreküplük kimyasal madde ve akaryakıt depolanmasının faciaya davetiye olacağını söyledi.
Atay, tehlikenin sadece Gemlik Gübre Sanayi ile sınırlı kalmayıp, akaryakıt tankları ile dolu olan BP, liman dolgusu yapan Borusan, yine kimyasal ürün tankları ile çevrelenmiş Marmara Entegre Sanayii ile devam ettiğini vurguladı. "Gemlik Gübre’nin yanı sıra bütün sanayinin dikkatini çekmek zorundayız" diye konuşan Arca Atay, "Bütün bunlar, bu fabrika yılda 30 milyon lira kar etsin diye yapılıyor. Gemlik birilerinin karı için bu kadar büyük tehlike ile karşı karşıya bırakılmamalıdır" dedi.
Bütün sanayi kuruluşları için gerekli tedbirlerin alınacağını ve risk raporlarının çıkarılacağını anlatan Gemlik Belediye Başkanvekili Refik Yılmaz ise, Gemlik’in turizme yönünün ön plana çıkarılması için çalışacaklarını sözlerine ekledi.